Litt øst for Hålandsdalen i Bjørnafjorden kommune, finner man den vakre Kikedalen innerst ved Gjønavannet. Naturlig avgrenset og omgitt av fjell på tre sider og vann på den ene, er Kikedalen en vakker plass med storslått natur.
Kikedalen har vært i årlig bruk som sted for hesteslepp siden 1968 fram til i dag, med unntak av 1995 og 1996. På det første sleppet i 1968, ble hingsten Enok sluppet med 18 merrer. 11 måneder senere ble det ble født 16 føll.
Gjønevannet sett vestover
Ole Moberg Hauge var en sterk pådriver for å få i stand hesteslepp i Kikedalen. Han var formann i Norges Fjordhestlag fra 1955, og ønsket å fremme avl av Fjordingen som hesterase. Han så for seg Kikedalen for fjordhesten, slik som Sikilsdalen har vært for dølahesten.
Før Kikedalen ble tatt i bruk, ble det ryddet mye lauvskog for å gjøre beiteområdet lysere og mer oversiktlig. Stedet fremstår nå som et vakkert kulturlandskap omkranset av høye fjell og en vakker foss.
På 80-tallet og fram til 1995 var Jon Vaktdal primus motor for hesteslippene i Kikedalen. Etter to år med opphold, var det Ivar Rosvoll som i 1997 tok opp igjen tradisjonen med hesteslepp i Kikedalen. Han hyret også Olav Botnevik til å være hingsteholder i vårstasjon, fram til hoppene ble sluppet i Kikedalen rundt Jonsok.
Hoppene hadde med seg to føll
Bygdefolket synes det er kjekt med hesteslepp og har alltid sluttet opp om denne aktiviteten. Også i år (2021) var det veldig god oppslutning til hestesleppet.
Stien fra Gjøn til Kikedalen går gjennom ulendt terreng med til dels tett lauvskog, så den må kvistes og ryddes hvert år for å sikre trygg ferdsel med hest og folk.
Rune Samnøy og andre ildsjeler i fjordhestlaget ryddet stien før hestesleppet
Rune Samnøy sørget for ryddingen i år, sammen med noen ildsjeler i Fjordhestlaget. Rune var første gang med til Kikedalen da han var åtte år gammel. I år er det han som fører hingsten fram fra Gjøn til Kikedalen, og trygt tilbake til hingstens hjembygd ved Otta i Gudbrandsdalen.
Gode avlshingster er det stor rift om, og det er ikke slik at man kan velge og vrake i hingster. Årets hingst ble identifisert før kåringa på Nordfjordeid. Den har flotte bevegelser, god fysikk og et godt lynne. Dette har alltid vært viktige egenskaper for hingstene som skal bli far til føllene som unnfanges i Kikedalen.